Amarula to wytwarzany w Republice Południowej Afryki likier, którego nazwa pochodzi od nazwy owoców maruli, z których jest wytwarzany. Drzewa maruli rośną w południowej i zachodniej Afryce. Generalnie nie uprawia się ich, choć podejmowano takie próby. Owoce zbiera się więc z dzikich drzew. Mają one osiem razy więcej witaminy C niż pomarańcze oraz protein – na poziomie 28 proc.
Dziko rosnące drzewa maruli są przez tubylców nazywane drzewem słoniowym, ponieważ małe żółte owoce są przysmakiem słoni.
Produkcję likieru o nazwie Amarula rozpoczęto stosunkowo niedawno, bo dopiero w 1989 roku. Sposób wytwarzania: zbiera się dojrzałe owoce, oddziela miąższ od pestek, a następnie maceruje. Odbywa się to w piwnicach Distell w mieście Stellenbosch. Tutaj miąższ jest on przepompowywany do zbiorników, do których dodaje się homogenizowaną śmietanę i cukier oraz drożdże. Wszystko to miesza się i poddaje naturalnej fermentacji, która trwa od 7 do 10 dni.
Kolejnym etapem jest sezonowanie, które trwa dwa lata. Na koniec dodawany jest krem, który nadaje aksamitnej konsystencji.
W efekcie uzyskuje się lekki kremowy likier, o zawartości alkoholu 17 proc., o mlecznokawowym kolorze, a jego smak jest opisywany jako mieszanka brzoskwini i orzecha. Nadaje się na aperitif, składnik koktajli, dodatek do kawy czy deserów.
Dziko rosnące drzewa maruli są przez tubylców nazywane drzewem słoniowym, ponieważ małe żółte owoce są przysmakiem słoni.
Produkcję likieru o nazwie Amarula rozpoczęto stosunkowo niedawno, bo dopiero w 1989 roku. Sposób wytwarzania: zbiera się dojrzałe owoce, oddziela miąższ od pestek, a następnie maceruje. Odbywa się to w piwnicach Distell w mieście Stellenbosch. Tutaj miąższ jest on przepompowywany do zbiorników, do których dodaje się homogenizowaną śmietanę i cukier oraz drożdże. Wszystko to miesza się i poddaje naturalnej fermentacji, która trwa od 7 do 10 dni.
Kolejnym etapem jest sezonowanie, które trwa dwa lata. Na koniec dodawany jest krem, który nadaje aksamitnej konsystencji.
W efekcie uzyskuje się lekki kremowy likier, o zawartości alkoholu 17 proc., o mlecznokawowym kolorze, a jego smak jest opisywany jako mieszanka brzoskwini i orzecha. Nadaje się na aperitif, składnik koktajli, dodatek do kawy czy deserów.